Doğadaki bütün canlı varlıklarda ortak olan duygu nedir? Diye sorulacak olsa belki de bu soruya verilecek yanıt sevgi olurdu. Çevremizde yer alan bütün canlı varlıkları biraz dikkatle incelediğinizde göreceksiniz ki onların sevgi ile kendi türündeki diğer varlıklarla iletişim kurduğudur. Öyleyse biz insanlarda diğer tün canlılarda olduğu gibi sevgi ile bir diğer insana bağlanır ve onunla bir ilişki kurarız. Sevginin temelleri ilk olarak çocukluk yıllarında başlar. Çünkü insan ilk o zaman sevginin ne demek olduğunu anlamlandırmaya başlar. Özellikle ilk olarak anne-çocuk arasında kurulan bağ bu dönemde büyük önem taşımaktadır. Çocuklarınıza ilk olarak aptal bir varlık olmadığının hissi verin. Çünkü insan sevildikçe bu dünya için ne kadar değerli olduğunu daha iyi anlayacaktır. Özellikle bu dönemde çocuklarınız çok sık yanlış davranış yapacak ve bu çocuğun daha ne zaman büyüyeceği konusunda kendinizce şüphelere düşebilirsiniz? Ancak sabırlı olun sizde bir zamanlar çocuktunuz.

"Hayat, yaşanmışlık kadar yaşanmamışlıklar içerisinde saklıdır"

Çocuklarınıza her zaman hayatları boyunca ikinci bir şanslarının daha olduğunun hatırlamasını sağlayın. İnsanlarla karşılaştıkça çocuğunuzun insanlara, yaşadığı dünyaya yönelik güven duygusunu yitirmesine yol açacak gelişmeleri gözlemlemesi için onun çeşitli insanlarla karşılaşmasını, onların yaşam öykülerini dinlemesini sağlayın. Bu sohbetlere ilk anda bir anlam veremese bile ilerleyen yıllarda karşılaştığı problemlerin çözünde başvuracağı en önemli kaynaklardan olacağına emin olabilirsiniz.

Çocuklarımızdan, sevgiyi, sorumluluk duygusunu yaşama sevincini öğrenmelerini ister ama onlara yeterince örnek sunmayız.(Buscaglia, Leo 1982) İyi örnek olmak her zaman en doğru insan olmayı gerektirmez. Siz de hata yapabilirsiniz. Asıl hatanın kendinizi en kusursuz insan olarak göstermenizdir. Çocuğunuz küçüklüğünde her şeyin en iyisini bildiğini düşündüğü kişinin aslında hiçbir şey bilmeyen biri olduğunu anlaması kadar güvenini zedeleyici bir durum daha olması düşünülemez. İnsanlar güvendikçe aslında bu hayata daha sıkı sarılırlar. Güven duygusu ile bir insanı sever bir yaşamı seversiniz. Birçok duyguya temel oluşturur aslında güven. Çocuğunuza aslında yapabileceğiniz en büyük iyilik ona sevmeyi ve sevilmeyi öğretmektir. Sevginizi çocuğunuza ifade etmekten çekinmeyin. İçinizden ne zaman geliyorsa çocuğunuza sarılmayı ihmal etmeyin zamanın ortamın hiçbir önemi yoktur. Bunun ne demek olduğunu aslında ilk anlardan anlamasa da ilerleyen yıllarda bir yabancıya sarıldığında veya sevdiği insana sarıldığında kendisini çok yabancı bir şey yapıyormuş gibi hissedecektir. Hiçbir zaman sarılmanın gerçek anlamının farkında olamayacaktır.